Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Les roques del Temple de la Sagrada Família. Un itinerari petrogràfic a través dels seus elements arquitectònics i ornamentals

A. Masriera, A. Caminal, R. Navarro, V. Planella, J. L. Samper

Resum


Es descriuen petrogràficament les principals roques utilitzades en el Temple de la Sagrada Família, un edifici religiós alhora històric i actual. Aquesta obra, internacionalment coneguda, de l'insigne arquitecte Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926), pot ser considerada com un símbol de la ciutat de Barcelona.
A fi d'identificar les roques analitzades en els diferents elements arquitectònics i ornamentals dels quals formen part, es proposa un recorregut per alguns espais del Temple actualment accessibles al públic o de visita restringida.
L'edifici es va començar a construir l'any 1882, utilitzant bàsicament la pedra de Montjuïc, un gres silici, que s'extreia d'aquesta muntanya barcelonina. Més modernament, s'han anat integrant a l'estructura altres roques, entre elles granits, basalts, pòrfir i diferents calcàries les quals, juntament amb el gres de Montjuïc i el formigó armat, permeten continuar l'obra.
Els resultats de l'anàlisi petrogràfica tenen, a més d'una utilitat pràctica relacionada amb les qualitats de la pedra, un valor cultural el qual, afegit als valors arquitectònics i artístics de la Sagrada Família, pot contribuir al millor coneixement d'aquest singular monument.

Mots clau: Petrografía, Roques ornamentals, Temple de la Sagrada Família, Gaudí, Arquitectura, Escultura, Barcelona, Catalunya, Espanya.

Text complet: PDF