Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

L’Escola del Bosc cent anys després. Allà on Rosa Sensat va sistematitzar la seva pedagogia / L’Escola del Bosc cent ans après. Là où Rosa Sensat a systématisé sa pédagogie.

Albert Esteruelas i Teixidó, Jordi García i Farrero, Isabel Vilafranca Manguán

Resum


El 8 de maig de 1914 va començar a funcionar l’Escola del Bosc del Parc de Montjuïc, una iniciativa pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona per tal de millorar i enfortir la salut dels infants. Es van obrir dues seccions, una de nois i una altra de noies, situant-se Rosa Sensat i Vilà (1873-1961) al capdavant de la segona. De fet, allà –a l’Escola del Bosc, una escola a l’aire lliure– Rosa Sensat va desenvolupar el seu assaig pedagògic més genuí, sobre la base dels principis pedagògics del naturalisme i del vitalisme que donaven un gran protagonisme al desenvolupament físic, intel•lectual i social dels infants. Tot partint de la idea que educar significa vivificar (és a dir, donar vida en tots els àmbits o esferes), Rosa Sensat va proposar una pedagogia renovadora, activa metodològicament i compromesa socialment, que ha estat un referent de primer ordre en el moviment de renovació pedagògica que Catalunya ha viscut en les darreres dècades.

____________________________________________________________________

Le 8 mai 1914 l’Escola del Bosc du parc de Montjuïc commençait à fonctionner. Cette initiative pédagogique de la Mairie de Barcelone avait pour but d’améliorer et de renforcer la santé des jeunes enfants. Deux sections avaient ainsi été ouvertes: une pour les garçons, et une autre pour les filles; Rosa Sensat i Vilà (1873-1961) prenant la tête de la seconde. De fait, là-bas –à l’Escola del Bosc, une école à l’air libre– Rosa Sensat développa son essai pédagogique le plus original, sur la base des principes pédagogiques du naturalisme et du vitalisme qui donnaient un rôle important au développement physique, intellectuel et social des jeunes enfants. En partant de l’idée qu’éduquer signifie vivifier –c’est-à-dire donner la vie dans tous les domaines et toutes les sphères–, Rosa Sensat proposa une pédagogie rénovatrice, active méthodologiquement et engagée socialement, qui a été une référence de premier ordre dans le mouvement de rénovation pédagogique que la Catalogne a vécu dans les dernières décennies.


Text complet: PDF