Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Migracions de danaus chrysippus a la Mediterrània (lepidoptera)

Albert Masó i Planas

Resum


El genere Danaus es caracteritza per efectuar les migracions més espectaculars entre els insectes. A Nordamèrica viu Danaus plexippus, que realitza desplacaments cap al sud i els mateixos exemplars tornen cap al nord. Alguns l'oceà Atlàntic i arriben al nord d'Àfrica i Europa. Però a la península Ibèrica són més notables les migracions de l'espècie
africano-assiàtica Danaus chrysippus. La 1a captura s'efectuà el 1980 a prop d'Elx i a Málaga. A la costa d'aquesta darrera província s'ha trobat abundant des del 1982 fins ara, essent l'assentament continu més important.


El 1983 es produí una migració massiva que va pujar per tot el País Valencià i
Catalunya, arribant fins el sud-est de França. Ha estat la més espectacular, penetrant a l'interior a diversos indrets. Posteriorment, s'han detectat més migracions que, si bé de menys magnitud, han estat localment massives. També ha arribat a llocs nous, com ara les illes Balears. En aquest treball es dóna compte d'alguns d'aquests, com és la troballa per 1a vegada a l'illa de Cabrera.

Els anys de migracions notables s'han alternat amb d'altres en què pràcticament no s'ha vist, llevat de les poblacions establertes al sud d'Andalusia. La procedència dels exemplars és del nord d'Àfrica, en concret Algèria i Marroc. De fet, en alguns casos les troballes han coincidit amb vents del sud. A altres llocs de la Mditerrània també s'han produït migracions, sempre cap al nord, com ara a Itàlia i Turquia.

Text complet: PDF