Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Canvi d’espais i obertura de mentalitats: cap a l’alfabetització en L2 en un curs multimodal de comprensió lectora

Heidi Vaarala, Juha Jalkanen

Resum


Alguns estudis recents en l’àmbit de les noves alfabetitzacions indiquen que les formes d’accés, consum i producció d’informació han experimentat un canvi significatiu. Els límits entre conceptes com ara autoria i propietat han esdevingut difusos. D’altra banda, el repertori de textos de què disposen els aprenents de llengües és ara gairebé il·limitat. Un objectiu important de la formació en llengües és posar a l’abast de l’alumnat eines funcionals per al millor aprofitament d’aquests recursos.

En aquest article analitzem els avantatges i els reptes de l’ensenyament de la comprensió lectora en L2 en un entorn d’aprenentatge multimodal des de la perspectiva del disseny d’un curs. A més a més, intentem donar resposta a les preguntes següents: ¿quins tipus de treball són significatius des del punt de vista de l’aprenent?,i ¿quin valor afegit aporta la multimodalitat en una situació d’aprenentatge? El nostre estudi adopta un enfocament de recerca basada en dissenys que permet establir un diàleg entre teoria i pràctica.

L’alumnat del curs de comprensió lectora descrit en l’article estava format per estudiants universitaris avançats de diversos països europeus que estudiaven finés com a segona llengua. En comparació amb els cursos tradicionals de comprensió lectora, sembla que la lectura de textos digitals i l’ús d’una plataforma virtual d’aprenentatge resulta positiu per als aprenents de L2. L’entorn digital va fer possible que els estudiants llegiren textos rellevants i que aprengueren de manera activa a través dels textos i els treballs. D’altra banda, l’entorn virtual va donar més flexibilitat a l’activitat d’aprenentatge en termes de temps, espai, continguts i competència lingüística assolida.

Amb tot i això, la valoració del curs no va corroborar la idea que els estudiants se situarien automàticament en el costat “bo” de l’escletxa digital. La realitat mostra que encara els cal ajuda a l’hora de copsar les noves mentalitats d’aprenentatge i, sobretot, l’autonomia en l’aprenentatge.


Text complet: PDF (English)