Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La Draga (Banyoles, Catalunya), un poblat lacustre del neolític antic a l'Europa mediterrània

Josep Tarrús i Galter

Resum


El jaciment de la Draga, situat a la riba oriental de l’Estany de Banyoles, s’ha excavat, fins ara, entre els anys 1990-2005 sota la coordinació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles i del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.
S’ha intervingut en tres àrees diferents: a la part alta o sector A; a la zona baixa, arran del llac, o sector B; i a les platges neolítiques, actualment submergides, o sector C. En cada una, s’ha hagut de treballar amb tècniques d’excavació adequades, que inclouen les bombes d’extracció d’aigua i els submarinistes.
La Draga és un poblat del neolític antic (fàcies cardial), de finals del VI mil·lenni aC. La seva cultura material és similar a la d’altres jaciments contemporanis del sud de França, Catalunya i València, però amb una característica que el fa únic a la península Ibèrica: s’hi conserven restes de grans cabanes rectangulars, fetes amb pals de roure, nombrosos objectes de fusta i de cistelleria, a més d’una enorme quantitat d’ossos d’animals i de granes de cereals.
Fins avui, han aparegut ja dues monografies sobre aquest jaciment, una l’any 2000 i l’altra el 2006, a més de nombrosos articles en congressos i revistes especialitzades, en català, castellà i francès. Aquest serà el primer text, d’una certa extensió, que es publicarà directament en anglès.

Text complet: PDF