Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

«Dalt d’una mula.» Franco Steffanoni, restaurador a Catalunya Història d’una tècnica de restauració inventada a Bèrgam i exportada a Europa

Cristina Giannini

Resum


A través de documents inèdits conservats en arxius italians i espanyols, l’escrit reconstrueix la campanya d’arrencament i salvament d’uns 345 m2 de pintura mural, procedents del rerepaís català i el seu posterior trasllat al Museu d’Art i Arqueologia de la Ciutadella, i actualmente al MNAC.
Aquesta operació de tutela, única a Europa, desenvolupada entre el 1919 i el 1922, té com a protagonistes Joaquim Folch i Torres, el restaurador de Bèrgam Franco Steffanoni, cridat a Catalunya amb els seus col•laboradors, Lluís Plandiura i Ignasi Pollak. El treball reconstrueix les tècniques d’execució de cicles decoratius interessants, les tècniques de restauración utilitzades i l’experiència de l’escola de restauració formada a Bèrgam a mitjan segle XIX gràcies al comte Giovanni Secco Suardo.
L’experiència de la restauració i la musealització de les pintures murals catalanes ofereix, a més, l’oportunitat de reflexionar sobre la tècnica de l’arrencament i traspàs de les pintures, de les diferents variants i de la seva legitimitat.

Text complet: PDF