Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

¿Por qué motivos crearemos máquinas emocionales?

Jordi Vallverdú

Resum


Sens dubte, el segle XXI està essent i serà el segle de la Biologia. Quan ja en el remot any 1953 James Watson i Francis Crick van descobrir l’estructura de la doble hèlix de l’ADN, van donar el tret de sortida per al desxiframent del metafòricament denominat “Llibre de la Vida”, una llarga seqüència de sis mil milions de quatre lletres, A, C, G, T, que fou completada passats uns cincuanta anys. Avui en dia, l’estudi del paper dels gens en el nostre comportament i funcionament ha anat acompanyat d’avenços en els estudis sobre el funcionament de la ment. Si bé en l’antiguitat l’anàlisi de la ment va constituir el feu exclusiu dels filòsofs, la ment humana és ara el lloc habitual d’anàlisi per a psicòlegs o neuròlegs, que comparteixen amb els primers l’interès pels mecanismes que expliquen la intel.ligència humana. Aquests mecanismes han estat alhora tractas per tal de desenvolupar-los i igualar-los de manera artificial per lògics, matemàtics i informàtics sota l’ampli projecte de la Intel.ligència Artificial (sistemes experts, robòtica, vida artificial...).
Al cap i a la fi, tots convergeixen, per via natural o artificial, en un mateix projecte: explicar el funcionament de la ment humana per a solventar els seus problemes i agumentar les seves capacitats (o desenvolupar intel.ligències alternatives, és a dir, artificials).
Fins pràcticament la segona meitat del segle XX, tots els investigadors que s’aproximaven a la ment humana es trobaven amb moltes dificultats. La primera d’elles, els seus prejudicis envers la puresa de la ment racional (quelcom pràcticament diví i sense relació amb aspectes corporals); la segona, la comprensió de l’estructura neuronal (iniciada per Cajal) i les bases genètiques d’aquesta; la tercera, la dificultat per estudiar el cervell en funcionament (solventat avui dia mitjançant escàners). Però no ha estat fins fa unes poques dècades que es realitzà un descobriment crucial: els processos racionals estan profundament lligats a processos emocionals. La ment racional és en realitat una ment emocional.

Text complet: PDF