Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Naturalisme versus Modernisme (I). Tres veus crítiques a la novel·la de Narcís Oller "La febre d'Or": Yxart, Sardà, Brossa.

Josep M. Fulquet Vidal

Resum


Al llarg d'aquest estudi, l'autor analitza la crítica de la novel·la de Narcís Oller, La febre d'Or, per part de tres crítics de molt relleu en la literatura catalana contemporània, a saber, Yxart, Sardà i Brossa. Igualment, estudia les característiques del naturalisme i la seva confrontació ideològica i estètica amb el modernisme literari.
Els vint anys que delimiten el canvi de segle (1890-1910) són coneguts, per la majoria d'estudiosos, amb el títol genèric de "Modernisme", denominació que, en l'aspecte literari, s'aplica especialment a les literatures castellana i catalana. El moviment té l'origen a Hispanoamèrica i, introduït a Espanya per Rubén Darío, és paral·lel a la Generación del 98, amb la qual manté punts de contacte, però també diferències fonamentals. Tots dos moviments són producte de les inquietuds de l'època, i els seus acòlits comparteixen unes mateixes actituds i preocupacions pel futur del país, per l'home i per la recerca d'un nou estil. En aquesta línia, si la Generación... és un moviment sobretot ideològic i espiritual, el modernisme és bàsicament estètic i un reflex dels corrents ideològics renovadors europeus, com el parnasianisme i el simbolisme.

Text complet: PDF