Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La promoció de la lectura a les biblioteques públiques a Catalunya (2014-2015)

Joana Casas Poves, Esperanza Paños Grande

Resum


* cat: Durant el període 2014-2015, les biblioteques reforcen la seva funció com a prescriptores culturals i dinamitzadores del seu entorn local. La celebració del 2015 com a Any de les Biblioteques, per commemorar el centenari de la creació de les primeres biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya, ha posat aquests equipaments en el punt de mira i ha propiciat la reflexió i el debat sobre els serveis bibliotecaris, que també creixen en l’entorn digital. En aquest article es recull una selecció de les múltiples accions i serveis de les biblioteques, i es fa una aproximació a les activitats i programes de promoció de la lectura que s’hi duen a terme arreu de Catalunya. Se citen també estudis i iniciatives de recerca i divulgació així com les jornades i trobades professionals més destacades. Finalment, s’inclou una bibliografia representativa dels documents publicats sobre lectura i biblioteques.

* cast: Durante el periodo 2014-2015, las bibliotecas refuerzan su función como prescriptoras culturales y dinamizadoras de su entorno local. La celebración de 2015 como Año de las Bibliotecas, para conmemorar el centenario de la creación de las primeras bibliotecas de la Mancomunidad de Cataluña, ha puesto estos equipamientos en el punto de mira y ha propiciado la reflexión y el debate sobre los servicios bibliotecarios, que también crecen en el entorno digital. En este artículo se recoge una selección de las múltiples acciones y servicios de las bibliotecas, y se hace una aproximación a las actividades y programas de promoción de la lectura que se llevan a cabo en toda Cataluña. Se citan también estudios e iniciativas de investigación y divulgación así como las jornadas y encuentros profesionales más destacados. Finalmente, se incluye una bibliografía representativa de los documentos publicados sobre lectura y bibliotecas.

* eng: During 2014 and 2015, Catalan public libraries consolidated their position as arbiters and promoters of culture at a community level, becoming the centre of attention and generating reflection and debate on library services and the increasing importance of digital holdings. This was helped by the celebration of 2015 as the Year of the Libraries, commemorating the centenary of the creation of the first libraries in the Mancomunitat de Catalunya (the association of municipalities of Catalonia that was created in 1914 and dissolved in 1925). This article reviews a selection of the many activities and services offered by libraries during the period in question and also examines the reading promotion campaigns that were launched in different parts of the country. It cites important research projects on reading published during 2014 and 2015 and lists the various congresses and roundtable events that were organized on this subject. Finally, the article offers a reading list of the most important documents published on reading and libraries.


Text complet: PDF