Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Ciutats intel·ligents (Lliçó inaugural del curs acadèmic 2007-2008 de la Universitat Oberta de Catalunya)

William J. Mitchell

Resum


A partir d'un recorregut històric per les diferents estructures físiques de les ciutats, arribem al segle XXI, en què les ciutats posseeixen tots els subsistemes crucials dels organismes vius: esquelets estructurals, diverses capes de pell protectora i sistemes nerviosos artificials. En aquest context, per crear la nova intel·ligència de les ciutats, cal combinar el programari amb les xarxes de telecomunicacions digitals, la intel·ligència integrada de manera ubiqua i els sensors i identificadors.


El cotxe urbà és un exemple de les aportacions que pot fer una ciutat intel·ligent a la mobilitat personal, d'una forma còmoda, barata i sostenible per als ciutadans. Aquest prototip és un cotxe urbà net, compacte i eficient, que es plega i s'encaixa com els carretons de la compra i que mentrestant es carrega elèctricament.


Si s'imposa la tecnologia de la intel·ligència integrada de manera ubiqua, els vehicles i els diferents sistemes mecànics i elèctrics dels edificis esdevindran robots especialitzats, que podran respondre de manera intel·ligent als entorns més grans als quals estan integrats. A més a més, els recursos es gestionaran de maneres més sofisticades i els efectes en els models d'ús d'espai i en els sistemes d'edificis seran inimaginables.

Text complet: PDF