Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Telemedicina i VIH

Jordi Blanch Andreu, César Cáceres Taladriz, Meritxell Nomdedeu, Araceli Rousand Pares, Enrique J. Gómez Aguilera, Felipe García

Resum


L'atenció de malalties cròniques complexes (diabetis, MPOC, VIH/Sida...) necessita cada vegada més recursos sanitaris. En el cas del VIH/Sida, els problemes a què s'enfronta una persona infectada han canviat força darrerament. Abans els principals esforços se centraven a augmentar el temps de vida dels pacients i ara es vol millorar la seva qualitat de vida, que és afectada per múltiples factors (mèdics, psicològics i socials).
L'Hospital VIHrtual és un sistema de telemedicina que millora el seguiment i l'atenció a domicili de pacients VIH/Sida. Els principals serveis que el sistema ofereix tant als pacients com al personal sanitari per Internet són les consultes (per videoconferència, per xat i per missatges), la visualització de les dades del pacient, la gestió de cites, la telefarmàcia, les comunitats virtuals i la biblioteca. La principal innovació del sistema és que inclou tot el procés d'atenció del pacient de forma global per Internet (consultes, seguiment mèdic, psicològic i social, medicació, qualitat de vida, coordinació de l'equip d'atenció, etc.) sense pretendre grans innovacions tecnològiques sinó de serveis, ja que s'empren tecnologies provades i de baix cost.
Durant dos anys es duu a terme una experiència pilot a l'Hospital Clínic de Barcelona amb un total de cent pacients (cinquanta en el grup experimental i cinquanta en el grup control, intercanviant-se al cap de l'any) i vint professionals sanitaris (metges, infermers, psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials, farmacèutics, etc.). Amb aquest experiment es vol observar en quins casos el sistema de telemedicina és viable i millora l'atenció del pacient i en quins casos no, ja sigui per l'estat de salut del pacient, per la seva situació o pels seus coneixements, o ja sigui per limitacions en la coordinació dels professionals sanitaris.

Text complet: PDF