Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Teletractament del tabaquisme

Antoni Baena, Carlos Obando, Rebeca Monterde, Taida Costa, Rocío Costa

Resum


Internet obre la possibilitat i la perspectiva de nous escenaris per a la psicologia en general i la seva aplicació terapèutica a distància. Plantegem de quina manera les noves tecnologies de la informació i la comunicació poden aportar una relació complementària entre persones. El tractament del tabaquisme es pot beneficiar d'aquest nou mitjà, no solament acostant pacient i terapeuta, sinó també garantint l'aspecte de confidencialitat i anonimat.
Les noves situacions van acompanyades de nous aspectes que caldrà anar resolent a mida que avancin les tècniques, tal com la garantia de privadesa. Definim aquesta nova manera de relacionar-se com a teletractament, que no ha de ser incompatible amb el tractament clàssic.
La correcta utilització d'Internet per a la pràctica terapèutica ha de tenir com a objectiu prioritari facilitar la relació i augmentar en la mesura en què sigui possible la qualitat de vida dels pacients, i incidir, com en el cas del tabaquisme, en els seus hàbits o estils de conducta.

Text complet: PDF