Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La ciència, el web i la ciència del web

Daniel Riera

Resum


L'evolució del World Wide Web (o simplement web) des del seu naixement a la dècada dels vuitanta del segle xx ha estat gegant. La incorporació de nous usuaris, exponencial en el temps, així com l'aportació constant de noves maneres d'organitzar les dades, comunicar-se, compartir informació, etc., han fet que el web hagi assolit en només dues dècades una inèrcia pràcticament imparable.
El novembre de 2006 es crea la Web Science Research Initiative (WSRI) amb l'objectiu principal de proposar una nova disciplina, la «ciència del web» (Web Science), que observi la xarxa i tot allò que l'envolta. Defensa la necessitat d'analitzar què passa dins i fora de la xarxa i, d'aquesta manera, poder-hi proposar millores o correccions. Aquesta idea implica combinar disciplines tan llunyanes fins ara com la informàtica, la psicologia, el dret o l'economia. Tot això implica l'aparició d'un nou perfil professional, el científic del web, i, per tant, de noves necessitats acadèmiques.
Aquest article mostra la feina feta per la WSRI en els primers dos anys d'existència amb relació a la nova àrea de coneixement: la ciència del web.

Text complet: PDF