Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Llengua i modernitat: comunicació i ús educatiu i social del català. L'Experiència d'Escola Valenciana

Gerard Fullana Martínez

Resum


Escola Valenciana, una entitat cívica formada per vint-i-quatre associacions comarcals, ha creat un sistema educatiu amb el valencià com a llengua vehicular que, més enllà de la llengua, destaca per la qualitat educativa que comporta. Actua a partir de tres conceptes clau: la inseparabilitat de llengua i modernitat; la comunicació com a eina indispensable per a la normalització lingüística, i la necessitat d'innovació en el sistema educatiu.
Conscient de la importància de les TIC en la societat actual, Escola Valenciana ha apostat per l'activisme a Internet i a les xarxes socials (a més dels mitjans de comunicació tradicionals), i hi ha difós un discurs obert al plurilingüisme i tolerant amb la diversitat social. Aquesta voluntat de modernització també s'ha fet palesa a les aules, on s'ha aconseguit vincular llengua, qualitat i innovació.
L'article explica el naixement i l'evolució d'Escola Valenciana, així com les accions que han permès que aquesta entitat hagi esdevingut un pilar fonamental per a la vida social, educativa i política del País Valencià.

Text complet: PDF