Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Prendre cinc racions al dia entre fruites i hortalisses, un repte accessible per a tothom

Manuel Moñino Gómez, Pilar Cervera Ral

Resum


Els canvis en l'estil de vida de les últimes dècades han fet que alguns sectors de la població s'hagin allunyat d'un patró alimentari saludable, i s'ha
detectat la pèrdua de protagonisme de grups d'aliments de consum tradicional
en el nostre medi, com són les fruites i hortalisses.

Es defineixen en primer lloc els aliments que integren aquests grups,
s'analitza el seu valor nutritiu i protector, les recomanacions de consum que fan
diferents organismes i països, el concepte que els diferents grups d'experts
defineixen com a «ració» de fruita i hortalisses. Així mateix es descriuen les
dades oficials sobre el consum global a Espanya.

Seguidament es justifica la necessitat de promocionar el consum d'aquests
aliments fonamentals en la prevenció de trastorns i malalties prevalents en la
societat actual (sobrepès i obesitat, hipertensió, malalties cardiovasculars,
diabetis tipus II i alguns tipus de càncer).
Per acabar s'analitzen les barreres existents per al seu consum i s'apunten
estratègies i consells per incrementar i facilitar el consum diari de «cinc racions
entre fruites i hortalisses» en el marc de la promoció de la salut.

Text complet: PDF