Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Extracció amb CO2 supercrític: II. Aplicacions a la indústria alimentària

Mercè Raventós Santamaria, D. Asensio, Juan José Calabuig Aracil

Resum


La tècnica d'extracció amb fluids supercrítics (ESC) a la indústria alimentària i amb CO2 com a dissolvent està plenament establerta, sobretot en processos de descafeïnat de cafè i te, extracció de llúpol, extracció d'aromes i sabors d'espècies i herbes aromàtiques i separació del colesterol de la mantega, la carn i el rovell de l'ou. L'ESC és una tècnica de separació respectuosa amb el medi ambient i pot substituir progressivament molts dels processos d'extracció realitzats amb dissolvents orgànics, que són en general potencialment tòxics, inflamables i tenen un preu elevat. L'ESC presenta un futur encoratjador en processos d'extracció i separació de principis actius en productes naturals pels seus avantatges. El present article correspon a un resum adaptat del treball complet que ha estat publicat en una revisió al Food Science and Technology International (FSTI) (octubre 2002) i constitueix el capítol 5 del llibre sobre tecnologies emergents (gener 2003).


Text complet: PDF