Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Regulació d'aliments enriquits

Marta Gimeno

Resum


Amb freqüència, s'afegeixen voluntàriament als aliments nutrients o altres substàncies amb la finalitat de restablir el que s'ha perdut durant la transformació, produir aliments equivalents des d'un punt de vista nutricional amb algun producte alimentari important o enriquir aliments amb nutrients particulars o altres substàncies que tinguin un efecte nutricional o fisiològic. Els nutrients que més freqüentment s'afegeixen als aliments amb aquesta finalitat són les vitamines i els minerals. En àmbit europeu, l'addició de vitamines i minerals i altres nutrients està regulada per a un cert nombre d'aliments destinats a una alimentació especial (productes dietètics). Les normes nacionals sobre addició voluntària de vitamines i minerals varien molt entre els estats membres i originen sovint obstacles per al comerç intracomunitari. La proposta de Reglament europeu que va presentar la Comissió europea el novembre del 2003 generalitza la possibilitat de comercialitzar aliments amb les vitamines i els minerals assenyalats en una llista, sempre que es respectin els màxims fixats en àmbit comunitari. També obligarà que les etiquetes informin de les vitamines i els minerals afegits.



Text complet: PDF