Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Extracció amb CO2 supercrític. I. Una alternativa als dissolvents per a l'obtenció d'extractes naturals dels aliments

Mercè Raventós Santamaria, D. Asensio, Juan José Calabuig Aracil

Resum


La tècnica d'extracció amb fluids supercrítics a la indústria alimentària i amb CO2 com a dissolvent està plenament establerta, sobretot en processos de descafeïnat de cafè i te, extracció de llúpol, extracció d'aromes i sabors d'espècies i herbes aromàtiques i separació del colesterol de la mantega, la carn i el rovell de l'ou. L'ESC és una tècnica de separació respectuosa amb el medi ambient i pot substituir progressivament molts dels processos d'extracció duts a terme amb uns dissolvents orgànics, que són en general potencialment tòxics, inflamables i tenen un preu elevat. L'ESC presenta un futur encoratjador en processos d'extracció i separació de principis actius de productes naturals pels seus avantatges. Aquesta primera part correspon a les bases teòriques de la nova tècnica d'extracció. En una segona part es presentaran les aplicacions industrials. Aquest article correspon a un resum adaptat d'un treball més complet que ha estat publicat en un review al Food Science and Technology International (octubre 2002), i constitueix el capítol 5 del llibre sobre tecnologies emergents (gener 2003).


Text complet: PDF