Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Els Pinsos industrials: seguretat o risc? (1a part)

Francesc Puchal Mas

Resum


L'evolució històrica, en l'era moderna, dels coneixements científics de la
nutrició, tant humana com animal, és un seguit de propostes, dades experimentals
i descobriments de les funcions de components dels aliments, com les vitamines i les
proteïnes.Gran part dels avenços són el resultat de l'experimentació amb animals,
i després les conclusions han tingut aplicació als humans.
El coneixement de l'aportació energètica dels aliments, dels processos
d'assimilació dels aminoàcids i dels minerals com Ca i P ha estat referència
fonamental per al disseny dels pinsos, que en les últimes dècades ha millorat amb
el suport de la informàtica i els programes lineals de formulació.
L'aportació de la química per explicar els mecanismes de l'assimilació o no dels
nutrients dóna lloc, al darrer quart del segle xx, a la recerca d'additius alimentaris,
antibiòtics, hormones i beta-agonistes, aplicats amb resultats tan espectaculars com
conflictiva n'és l'acceptació, i que fins i tot han estat prohibits, després de
campanyes mediàtiques molt poc científiques.

Text complet: PDF