Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Aliments funcionals: cap a una dieta personalitzada

Joaquim Puigjaner, Montserrat Rivero

Resum


La indústria alimentària ha esmerçat grans esforços en el desenvolupament d'aliments funcionals, enriquint aliments tradicionals amb nutrients dels quals es coneixen els efectes beneficiosos sobre la salut. Recentment, a la Unió Europea han estat publicats els criteris de consens sobre els quals s'haurien de fonamentar les al·legacions sobre aliments funcionals. El grup de treball del projecte europeu va proposar que la ciència de l'alimentació funcional s'havia d'estructurar en set àrees temàtiques relatives a les funcions que poden millorar-se amb els aliments funcionals, i evitar la classificació segons els productes mateixos. En els darrers anys han aparegut nombroses evidències que els nutrients són capaços d'alterar l'expressió d'un gran nombre de gens. Aquest fet obre la possibilitat de modificar l'expressió gènica mitjançant la modificació de la dieta. La nutrigenòmica és la ciència que explica els mecanismes moleculars pels quals els nutrients afecten la salut dels individus i obre les portes al camp de la nutrició personalitzada. En una segona part s'explica com a l'empresa Ordesa ha aplicat els avenços científics per innovar i ha llançat al mercat una gamma de llets infantils especialment dissenyades per ajudar a sincronitzar els ritmes circadiaris en els nadons.


Text complet: PDF