Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Gaia: la Galàxia en un petabyte

Eduard Masana, Xavier Luri, Jordi Portell

Resum


La missió Gaia de l'Agència Espacial Europea (ESA) es va llançar des del Centre Espacial de la Guaiana, a la Guaiana Francesa, el 19 de desembre de 2013 amb l'objectiu de determinar les posicions, moviments propis i distàncies de més de mil milions d'estrelles amb una precisió sense precedents. Aquestes dades permetran en els propers anys avenços significatius en moltes àrees de l'astrofísica, i en particular en el coneixement de la nostra galàxia. A més de constituir un repte tecnològic en si mateix, Gaia també suposa un repte en el tractament de les dades que
generarà: uns 150TB enviats a terra, que es convertiran en 1PB en la base de dades resultant del seu processat. Per tal de processar aquestes dades s'ha format un consorci (DPAC) format per uns 450 cientifics i enginyers d'arreu d'Europa.
Aquest consorci porta a terme diverses tasques, incloent el desenvolupament d'un simulador de missió, el processat massiu de dades i la implementació de l'arxiu que allotjarà les dades fi nals de la missió. Aquestes tasques son un bon exemple de com el processat de grans quantitats de dades científiques (Big Data) està esdevenint un repte tan significatiu com el de la construcció dels mateixos instruments.

Text complet: Text complet