Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Mi paso por la CEA (Comisión de Experimentación Animal de la Generalitat de Catalunya)

Montserrat Ubach

Resum


Durant gairebé cinc anys i fins el 2008 he estat la representant de les entitats defensores dels animals de Catalunya en la Comissió d'Experimentació Animal de la Generalitat (CEA) formada per vuit persones, set de les quals representen a l’administració i al col·lectiu experimentador i només una al sector proteccionista.

En la primera reunió de la CEA a la qual jo vaig assistir, se’m va advertir de què no sol les dades relatives a l’experimentació eren confidencials sinó que -segons consta en acta- també ho era "el conjunt de les discussions". En cas contrari que m’atengués a les conseqüències. Segons això ni tan sols no podia informar el col·lectiu que representava de les meves pròpies propostes, preguntes, queixes o comentaris.

Aquest advertiment, que es va mantenir fins al final, no va evitar que denunciés les irregularitats de la Comissió, els incompliments de la llei i la més absoluta falta de transparència amb què es realitzen aquestes pràctiques.

Aquestes denúncies, una vegada esgotades les vies ordinàries amb el Departament de Medi Ambient i la presidència de la Generalitat, es van canalitzar a través d’articles, preguntes parlamentàries, queixes al Síndic de Greuges, comunicats de premsa i actes informatius, com l'organitzat en el Col·legi de Periodistes de Catalunya el 4 d’octubre del 2007, sota el títol: L’experimentació amb animals a Catalunya. El dret a l'informació i a la llibertat d’expressió".

Finalment, el 28 de maig del 2008, el Parlament de Catalunya va requerir la meva compareixença perquè valorés l’execució de la Llei 5/1995 de protecció dels animals utilitzats per a l’experimentació i altres finalitats científiques. En l’ article detallo alguns dels temes exposats en aquesta compareixença parlamentaria.

Text complet: PDF