Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

El portafoli o la carpeta d’aprenentatge a Infermeria com a instrument per a un aprenentatge reflexiu i crític: Una experiència exportable a d’altres disciplines

M. Carmen Olivé Ferrer

Resum


L’experiència que es presenta es desenvolupa a l’Escola d’Infermeria i Podologia de la Universitat de Barcelona. Des del 2003 i fins a l’actualitat, organitzo l’assignatura de fonaments d’infermeria amb portafoli o carpeta d’aprenentatge (CA) en un grup de docència d’infermeria, l’assignatura és troncal, de primer semestre i se li assignen 13,5 crèdits.
La millora docent ve donada per la creença que el canvi en l’avaluació, entesa com a essencial en el model d’ensenyament, comporta un canvi en l’aprenentatge així com en la seva percepció i en les relacions que s’estableixen a l’aula. És així com es pretén passar d’un paradigma docent estàndard a un de reflexiu i crític.
En l’article se situa l’assignatura en l’ensenyament, es fa una argumentació teòrica del per què del canvi i l’elecció de la CA, es descriu l’organització de l’assignatura amb CA i les característiques, per acabar fent una anàlisi reflexiva dels avantatges i les dificultats d’un canvi aïllat en una institució tradicional.

Text complet: PDF