Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

L'escolta de l'altre en una relació pedagògica centrada en l'estudiant. Reconeixent-me en les experiències d'altres

Joaquín Paredes Labra

Resum


L'objecte del treball és reconstruir i analitzar la forma de comprendre "l'escolta de l'altre" de docents compromesos amb altres pràctiques educatives.

S'utilitza una aproximació hermenèutica al problema de la relació dels altres a l’aula universitària. Es revisen les aportacions de diversos docents en les actes d'unes jornades sobre la relació pedagògica a la universitat. El diàleg amb aquestes experiències i altres evidències aportades per l'investigador (altres docents en altres xarxes, devolucions a grups formatius) ofereix algunes referències sobre el procés d'escolta de l'altre.

L'escolta de l'altre part d'una crítica a les formes més tradicionals de treball en l'ensenyament (preocupada per un altre futur, per trobar una altra forma de manifestar-se), d'un compromís humanista i social (una militància difícil de percebre) o d'un desafiament per a desenvolupar un altre tipus d'ensenyament, una provocació als nostres estudiants. Té abast d'ordre polític, en el coneixement, i en l'estatut i activitat del docent. Modifica, amb dificultats, la quotidianitat i dinàmica tant dels grups d'aprenentatge com de les propostes del docent que generen un ambient de treball (formes, temps, espai) i sobre l'avaluació.

Text complet: HTML (Castellano)