Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Els molins fariners a Tivissa

Joaquim Roset Pinyol

Resum


Al voltant del pobe de Tivissa hi ha fonts naturals les quals, actualment, es troben en desús. Antigament aquesta aigua s'utilitzava tant per a l'abastament de la població com per al regadiu de l'hortat més pròxim. L'aigua sobrant de les surgències existents va ser utilitzada coma aprofitament hidràulic per al moviment de diversos molins fariners existents al llarg del barranc de la Fotx de la zona més propera al nucli de Tivissa. Al llarg d'uns dos quilòmetres aigües avall d'aquest barranc s'han identificat un total de nou zones amb estructures lligades a l'existència d'antics molins fariners (basses, salts i pedres de molí), els quals s'utilitzaven per moldre el gra del blat i treure'n la farina. Aquestes estructures formen part del patrimoni cultural i natural del nucli de Tivissa, el qual ens permet donar la imprtància que li pertoca al treball realitzat, pels nostres avantpassats

Text complet: PDF