Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Reptes per a la formació de tecnòlegs capaços d’afrontar el repte del desenvolupament sostenible com a part de la seva formació integral

Didac Ferrer-Balas

Resum


Des de ja fa uns quants anys, diverses institucions, i en particular la UPC, han signat nombroses declaracions comprometent-se a introduir el desenvolupament sostenible i els aspectes ambientals en la formació tecnològica superior, com la Declaració ambiental de la UPC (UPC,1997), carta Copernicus (CRE, 1993), Declaració de Talloires (Capdevila, 2000), Dècada 2005-2014 de la ONU de l’educació per la sostenibilitat, etc. Resulta interessant analitzar les repercussions que han tingut fins ara, i plantejar com es pot aprofitar “Bolònia” per fer un salt qualitatiu en llur implementació.

El marc obert que s’ha generat a Europa degut a les transicions que propiciarà l’EEES, arrel de la declaració de Bolònia, és una oportunitat clara per aconseguir que els currículums de la UPC s’actualitzin incloent els aspectes de desenvolupament sostenible com a part de la formació integral dels estudiants. Suposarà modificacions substancials dels plans d’estudi, el naixement, supressió i/o fusió de titulacions, i, esperem, replantejaments conceptuals i metodològics profunds.

A la vegada, però, el perill és que si no s’analitzen amb profunditat les opcions i “finestres” que Bolònia representa per introduir la formació integral en els (nous) plans d’estudi que se’n derivin, podem malauradament, deixar passar una oportunitat que tardarà molt en tornar a arribar. La urgència de les actuacions necessàries per redreçar la insostenibilitat del nostre model de desenvolupament no permet deixar-la passar, i menys quan es tracta d’actuacions amb efecte multiplicador però que donen fruits a llarg termini, com és la formació superior.

Text complet: HTML