Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Education of sanitary engineers in Slovenia

Nevenka Ferfila, Kristina Likar, Martin Bauer, Damjan Kovačič

Resum


Son grans els reptes que afronta el sistema d'educació a Eslovènia, Europa i en general el món per a introduir els aspectes ambientals i de salut en els programes d’estudi per a que els estudiants coneguin i comprenguin el Desenvolupament Sostenible. Els camins per a incorporar aquests temes en els programes universitaris depenen en gran part de factors com la grandària de la població i el sistema econòmic i polític de la zona.

Diferents països a Europa estan estudiant diverses formes per a donar una solució a aquests fets. En el cas específic d’Eslovènia s’identificà una necessitat específica de formar professionals amb coneixements ambientals, d'epidemiologia, ecològics i de higiene. La creixent importància de l’enginyeria en les àrees abans esmentades i el potenciar la interdisciplinarietat, foren factors claus per a desenvolupar des del 1993 un programa d’Enginyeria Sanitària amb una duració de 4 anys. El ràpid desenvolupament del programa i la seva multidisciplinarietat han estat les raons principals per les que es va decidir que el programa s’impartís amb professores de dos universitats, així com amb experts de institucions i empreses.

En relació amb altres sistemes universitaris similars a l’Europa de l’Est la experiència d’aquests 10 anys de treball a Eslovènia pot servir de model e fins i tot a través de la col·laboració ser adoptat en alguna altra universitat de la regió.

Text complet: HTML