La participació social i el seu impacte en els processos de cohesió social al barri La Coma
PDF
PDF (Español (España))


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Méndez López, Ángel Joel. “La participació social i el seu impacte en els processos de cohesió social al barri La Coma”. Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa, no. 53, pp. 136-49, doi:10.34810/EducacioSocialn53id263621.


Resum

L’article fa una anàlisi de la vida quotidiana del barri La Coma, un territori exclòs del desenvolupament, que des del seu propi cor proposa alternatives per canviar la seva realitat. S’han dut a terme projectes d’intervenció comunitària i s’ha conviscut amb els veïns, participant en els seus espais d’acció i decisió social. L’espai local és l’escenari per excel·lència on es pot enriquir la vida quotidiana de les col·lectivitats, a través de la promoció de maneres interactives de fer estratègies participatives. Per aconseguir-ho s’han d’incloure tots els actors locals, integrant la diversitat i els múltiples punts de vista per enfortir i legitimar el desenvolupament.

El barri La Coma, tot i que ha fet passes en aquestes recerques, és lluny de constituir-se com un escenari que estratègicament contribueixi a la sostenibilitat local, des de les seves qualitats i fortaleses.

Paraules clau

projecte col·lectiu, comunitat, intervenció comunitària, desenvolupament, diversitat collective project, community, Community intervention, development, diversity proyecto colectivo, comunidad, intervención comunitaria, desarrollo, diversidad
https://doi.org/10.34810/EducacioSocialn53id263621
PDF
PDF (Español (España))

Referències

Ander Egg. E. (2001). Conceptos de comunidad y desarrollo de la comunidad en selección de lecturas sobre trabajo social comunitario. Curso de Formación de trabajadores Sociales. Centro Gráfico de Villa Clara, Cuba. García Roca, J. (2004). Políticas y programas de participación social. Madrid: Editorial Síntesis.

González Casanova, P. (2004). “Comunidad: la dialéctica del espacio”. Dins: Revista Tema Nº 36, enero-marzo. L’Havana, Cuba.

Lander, E. (2005). La colonialidad del saber: eurocentrismo y ciencias sociales. Perspectivas latinoamericanas. Editorial de Ciencias Sociales. L’Havana, Cuba.

Marchioni, M. (2001). Comunidad y cambio social. Teoría y praxis de la acción comunitaria. Editorial Popular. Pérez Yera, A. (2006). Coordinador del taller sobre Paradigmas del Centro de Estudios Comunitarios como parte del Curso en Teorías Sociológicas Contemporáneas. Villa Clara, Cuba.

Rivero, R.; Riera, C.; Alonso, J. (2004). Gestar lo comunitario. GEDCOM. UCLV. Cuba.

Sousa Santos, B. (1999) “Reinventar a democracia; entre o pré-contratualismo e o póscontratualismo”. Dins: Oliveira, F; Paoli, M. C. Os sentidos da democracia. Políticas do dissenso e hegemonia global. Vozes, Petrópolis.

VV.AA. (2002). Potenciando el autodesarrollo comunitario. La experiencia del Consejo Popular Abel Santamaría. Santa Clara. Setembre.

VV.AA. (2007). Informe del Consejo Científico Provincial de Ciencias Sociales de Villa Clara. Concepción integrada para la estrategia de desarrollo municipal en Villa Clara. Cuba. Setembre.