Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Il Torbato in Sardegna

Stefano Biscaro

Resum


El torbato és una varietat de raïm blanc que pertany al grup de les malvasies i té
com a sinònim malvasia del Rosselló. Va arribar a Sardenya quan el rei Pere IV el
Cerimoniós va conquerir l'Alguer a final del 1300 i aquesta ciutat va esdevenir una
avançada de la cultura catalana fora de la península Ibèrica.
Històricament el torbato és citat a Sardenya per pocs autors, el primer dels quals
és Manca (1780), que l'anomena razola, Vitis iberica, trubat iberica, uva catalana,
torbat, turbato.
Les característiques ampelogràfiques han estat molt ben descrites per Bruni
(1966). El torbato es cultiva a Itàlia únicament a Sardenya i concretament a l'Alguer,
on els cellers Sella & Mosca en conreen el 96 % del total, o sigui, unes 150 hectàrees
que produeixen uns 7.000 hectolitres de vi. A Itàlia no se'n troben clons descrits; en
canvi, a França amb el nom de tourbat existeixen tres clons homologats per l'Établissement
National Technique pour l'Amélioration de la Viticulture (ENTAV) que
són originaris de Sardenya; Sella & Mosca té la seva pròpia selecció genètica. A la comunicació s'explica les característiques vitícoles del cep, així com el procés bioquímic
del seu most fins a arribar a vi.
El torbato és una varietat de cep que produeix un vi que ha sabut trobar un lloc en
el mercat. Cal destacar l'àmplia oferta de productes gràcies a les seves possibilitats de
vinificació, que van des de vins tranquils joves fins a vins envellits i vins escumosos.
Cal apreciar el treball portat a terme per Sella & Mosca per a revalorar aquesta varietat.

Text complet: Text complet