Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

El Sumoi, aspectes agronòmics

Claustre Grau, Xoan Elorduy Vidal, Sandra Rico

Resum


El sumoi, varietat autòctona catalana, va ser una de les varietats de raïm negre més esteses a Catalunya fins a mitjan segle XX, que s'arrenca massivament a partir de 1970 a causa de l'entrada de varietats foranes i a la demanda de raïm blanc
per a elaborar xampany. Actualment el conreu està circumscrit a alguns municipis de les DO Conca de
Barberà, Costers del Segre, Penedès, Pla de Bages i Tarragona. L'exemple del que ha passat amb aquesta varietat el veiem a la DO Tarragona, on en els darrers trenta anys s'ha arrencat el 90 % de les vinyes. Aquesta varietat és molt resistent a les elevades temperatures i a la manca
d'aigua, amb una bona adaptabilitat a tot tipus de terreny. El seu cicle vegetatiu és una mica més curt que el de la carinyena, els raïms són de mida allargassada i compacitat mitjana, i les baies són de pell fina i de color blau, i donen un most
d'elevada acidesa.

Text complet: PDF