Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Diferenciació de vins de la varietat trepat : utilització de tècniques moleculars

Anna Puig Pujol

Resum


Determinar la varietat amb la qual
ha estat elaborat un vi es presenta com
un aspecte interessant des del punt de
vista de la traçabilitat del producte i
de la detecció de fraus en el sistema de
controls reglamentaris de les diferents
denominacions d'origen. En el cas de la
DO Conca de Barberà, on la varietat
autòctona trepat i els vins elaborats a
partir d'aquesta representen un símbol
de reconeixement de la zona, el fet de
poder autentificar l'origen varietal del
producte és un dels factors de qualitat
més valorats pels consumidors en la decisió
d'adquirir-lo.

L'obtenció i anàlisi de l'ADN procedent
de possibles restes de raïm encara
presents en els vins s'utilitza per a identificar
la varietat amb què s'han elaborat.
Això ha estat possible en el cas de
vins negres, en què el contacte amb la
pell durant un període més o menys
llarg durant la fase de maceració permet
obtenir restes d'ADN vegetal. Però en vins rosats, en què la possibilitat d'obtenir-
ne és més reduïda pel menor temps
de maceració, l'aplicació d'aquesta tècnica
ha estat menys estudiada.

El treball que es presenta demostra
la utilitat d'una tècnica molecular: l'anàlisi
de l'ADN mitjançant marcadors
microsatèl·lits, per a la caracterització
varietal de vins de la varietat trepat.
S'han analitzat deu vins en rama monovarietals
de trepat, sis d'elaborats a escala
industrial i quatre d'elaborats a escala
experimental, mitjançant vint marcadors
microsatèl·lit. Els resultats obtinguts
s'han comparat amb l'anàlisi de la varietat
trepat a partir de material vegetal
(fulla) i també amb els valors resultants
de l'anàlisi de quatre vins elaborats a
partir de tempranillo, garnatxa negra,
monestrell i pinot negre.

La identificació del trepat en vins i la
diferenciació d'aquesta varietat respecte
a altres varietats negres utilitzades per a
elaborar vins monovarietals ha estat
possible gràcies a la utilització d'aquesta
tècnica molecular.

Text complet: PDF