Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La Malvasia de Sitges en el món de les malvasies

Enric Bartra Sebastian

Resum


Les malvasies formen un grup heterogeni de varietats de raïm cultivats principalment a l'àrea mediterrània, illes Canàries i Madeira. El seu nom deriva del topònim Malvasia al Peloponès, a Grècia, considerat com un vi de gran qualitat i difós per la costa mediterrània. En alguns casos el nom malvasia es fa servir com a sinònim d'altres noms i crea confusió, en d'altres, el nom va acompanyat de la pàtria d'adopció. La malvasia de Sitges és una varietat amb un llegat important de tradició i prestigi amb referències des del segle XV. S'havia suposat que tenia relació amb altres malvasies, i amb les tècniques actuals d'identificació s'estan esbrinant estretes relacions amb altres malvasies que trobem a Croàcia, Itàlia, Portugal i Espanya, i diferències amb altres malvasies que tenen altres noms. Els trets més característics són les fulles amb grans sinus, el raïm molt allargat i un cicle vegetatiu llarg. Permeten obtenir vins diferenciats per la seva aroma i gust.


Text complet: PDF