Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Electrochemical biosensors for food safety

María Isabel Pividori, Salvador Alegret i Sanromà

Resum


La convergència de tecnologies com la nanotecnologia,
la biotecnologia i les tecnologies de la informació estan
obrint nous camins en el camp dels biosensors electroquímics.
La integració de materials microestructurats i nanoestructurats
en dispositius biosensors (com micropartícules de grafit, bioreceptors,
nanopartícules d'or o micropartícules o nanopartícules
magnètiques) proporciona característiques excel·lents per
a l'anàlisi de residus alimentaris (plaguicides o antibiòtics), additius
alimentaris (àcid fòlic), al·lergògens alimentaris (gliadina) i
patògens transmesos pels aliments. Una de les contribucions
clau en el camp de la biodetecció electroquímica es basa en el
disseny de transductors nous, no solament amb propietats
transductores realçades, sinó també amb la immobilització millorada
de biomolècules, que retenen l'activitat biològica. La integració de partícules magnètiques és un avenç molt clar en
la detecció de residus alimentaris en matrius complexes, que
millora les respostes electroquímiques perquè augmenta
l'àrea activa transductora. En aquesta contribució es descriuen
sistemes immunosensors i genosensors electroquímics
desenvolupats recentment en el nostre laboratori com a mètodes
de detecció, d'anàlisi i de diagnòstic ràpids, sensibles i
automatitzables per als contaminants alimentaris, principalment
residus alimentaris i patògens.

Text complet: PDF