Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Migració i distribució estacional del Durbec (Coccothraustes coccothraustes) a Catalunya

Raül Aymí i Cubells, José Luis Romero

Resum


S'analitza l'estatus del durbec a Catalunya a partir d'observacions recollides a través d'una enquesta (n=780) i també de dades d'anellament (n=114). L'espècie és present en tots els estadis bioclimàtics des dels eurosiberians fins als típicament mediterranis. La majoria de les observacions es refereixen a ocells hivernants, principalment localitzats en arbredes amb lledoners. Hi ha una marcada variació interanual en el nombre d'ocells hivernants, fet indicatiu que es comporta com una espècie irruptiva. L'arribada dels ocells a l'àrea d'hivernada es produeix des de principi d'octubre fins a final de novembre, mentre que la migració de primavera comença a final de febrer i els darrers migrants encara es veuen a l'abril. Com a ocell nidificant el durbec és extremadament rar amb molt poques evidències de cria. La distribució d'aquesta espècie s'ha de prendre amb precaució a causa dels possibles biaxos en les dades per les diferències en el nombre d'ornitòlegs actius en algunes zones.

Text complet: PDF