Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Una cuina a la biblioteca: l'Espai Cuines del Món de la Biblioteca del Fondo (Santa Coloma de Gramenet)

Mariona Chavarria i Domingo

Resum


L'Espai Cuines del Món de la Biblioteca del Fondo, de Santa Coloma de Gramenet, és un espai físic i un projecte cultural que va néixer plenament orientat cap a la cohesió social. Integra, d'una balnda, la riquesa gastronòmica d'un barri altament multicultural amb l'objectiu d'apoderar les diverses comunitats que hi són presents i potenciar el barri, i, de l'altra, les dinàmiques que existeixen a la ciutat de Santa Coloma a l'entorn de la cuina i dels aliments. Les dues línies conflueixen en un espai físic al centre de la Biblioteca, amb una cuina totalment equipada i preparada tant per a presentacions per a un públic nombrós com per a petits tallers que generin intercanvi entre els comensals. Forma part del projecte municipal "Santa Coloma, Ciutat Universitària", per tot el que fa referència a la gastronomia i nutrició des de la perspectiva cultural.

La programació acull propostes de l'entorn, d'altres serveis municipals i de la mateixa biblioteca. Les activitats són de tres nivells: les acadèmiques, les informatives/formatives i les que tenen un caire més social, amb activitats pròpies de la Biblioteca, així com en col·laboració amb entitats del barri que utilitzen la cuina dins de les seves dinàmiques de suport i promoció de les persones (treball col·laboratiu, confiança, petits aprenentatges culinaris).

Una part important del projecte Cuines del Món és el Fons Especial Cuines del Món que aplega uns sis-cents documents sobre la cuina d'arreu del món des d'una perspectiva cultural.


Text complet: HTML