Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

L'assignació de metadades a llibres digitals en el format EPUB3. Segona part. Ús i explotació de metadades de l'EPUB3

Miquel Centelles Velilla, Mireia Ribera

Resum


Objectiu: analitzar i valorar les tendències actuals pel que fa a l'ús i explotació de les metadades en els mecanismes de cerca i organització dels llibres digitals, a les plataformes de distribució i en els dispositius o aplicacions de lectura. A partir de l'ús observat, extreure'n recomanacions per a l'assignació de metadades en el marc de l'estàndard de metadades EPUB3 però amb una visió pràctica i aplicada.

Metodologia: es revisen manualment les dades incorporades en les plataformes Amazon, iTunes Stores i Projecte Gutenberg. També es revisen manualment les dades usades en les aplicacions de lectura Adobe Digital Editions, Apple iBooks, Azardi, Calibre i Readium, tant els sistemes d'exploració com els sistemes de recuperació de llibres per paraules clau per ítem i per col·lecció (biblioteques personals o externes).

Resultat: les plataformes de distribució no tenen en compte les metadades previstes per l'estàndard EPUB3 incloses en el mateix document per tal d'alimentar la descripció del producte en la seva incorporació. Les aplicacions de lectura, en canvi, sí que importen aquestes dades, però en fan un ús mínim en la cerca i organització dels llibres. Com a conseqüència d'això es recomana als autors i editors incorporar les metadades obligatòries segons l'estàndard EPUB3 per permetre la validació  de publicacions, però evitar els mecanismes d'enriquiment i assignar valors únics a cada element.


Text complet: HTML