Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Mercat laboral dels professionals de la informació: evolució de l'oferta i dels perfils ocupacionals

Ernest Abadal, Àngel (Borrego Huerta) Borrego, Rafael Serra Pérez

Resum


Objectiu: Analitzar les característiques i l'evolució del mercat de treball a Catalunya en el sector de la informació i la documentació.

Metodologia: S'analitzen les ofertes de treball processades pel Servei d'Informació d'Ofertes de Feina (SIOF) de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona els cursos 2009–2010 i 2011–2012.

Resultats: Es posa de manifest la reducció de l'oferta pública de treball i es constata una forta davallada de les ofertes procedents de les tipologies de centres que concentraven tradicionalment la contractació en el nostre sector (arxius i biblioteques). No obstant això, s'observa encara una notable demanda laboral procedent d'empreses privades, especialment de portals web i consultories. Els canvis en l'origen de la contractació comporten modificacions en els perfils professionals sol·licitats, amb una disminució de les ofertes adreçades a professionals amb una titulació específica en Informació i Documentació en benefici de perfils més genèrics que comparteixen característiques amb altres professionals, especialment de l'àmbit de la comunicació.

Text complet: HTML