Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

De la reutilització d'informació del sector públic als portals de dades obertes a Europa

Luis Fernando Ramos Simón, Rosario Arquero Avilés, Iuliana Botezan, Silvia Cobo Serrano, Andrea Sala Jiménez, Rodrigo Sánchez Jiménez, Félix del Valle Gastaminza

Resum


Objectius: Identificar els portals open data engegats pels governs dels països membres de la Unió Europea, descriure les llicències d'accés i ús de la informació pública i analitzar les característiques dels recursos d'informació des del punt de vista tècnic.

Metodologia: La metodologia seguida es basa en un estudi qualitatiu dels portals seleccionats, iniciat a l'abril de 2012 i finalitzat a l'octubre de 2012, data en la qual es posen en comú les dades i es formulen conclusions. S'han estudiat tots els portals d'accés públic de països membres de la Unió Europea, que són accessibles en anglès o en llengües romàniques (espanyol, francès, italià i portuguès) i que estan gestionats per un organisme del sector públic.

Resultats: Una vegada analitzats deu portals europeus, seleccionats segons els criteris exposats en la metodologia, es posa en relleu que les iniciatives són molt recents, i després de l'esforç inicial per engegar el portal són pocs els països que continuen incrementant a bon ritme el catàleg de dades. No hi ha un model únic de desenvolupament dels portals, si bé el del Regne Unit és el que amb molta diferència respon millor a una proposta d'ús eficient de les dades públiques.

Text complet: HTML