Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Amb l'ànima ferida: el debat dels béns bibliogràfics a Mèxic

Idalia García

Resum


Objectiu. Analitzar la situació actual que caracteritza el patrimoni bibliogràfic de Mèxic, per determinar les possibles vies d'actuació que permetin garantir la permanència dels objectes custodiats en totes les institucions, públiques o privades.

Metodologia. Anàlisi històrica de les institucions de custòdia, en especial de la Biblioteca Nacional de México i la seva relació jurídica amb les altres institucions del patrimoni cultural mexicà. Aquesta relació s'estableix per mitjà de la revisió dels textos jurídics per determinar semblances i diferències en el reconeixement del patrimoni bibliogràfic i la valoració corresponent.

Resultats. L'aïllament que s'ha produït de la Biblioteca Nacional de México en el marc de l'esfera cultural i de la legislació corresponent, no li permet apuntalar projectes d'interès general amb finalitats a llarg termini i de naturalesa patrimonial. Això impedeix que aquesta institució aconsegueixi constituir-se com a capdavantera de polítiques culturals que protegeixin adequadament el llegat bibliogràfic del país.

Text complet: HTML