Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Presència, tendències i aspectes diferenciadors de la formació sobre drets d'autor en l'alfabetització informacional en l'àmbit universitari

Alejandro Uribe Tirado

Resum


Objectiu. Analitzar la presència de la temàtica dels drets d'autor, dels aspectes legals de la informació acadèmica i científica, en diferents programes, cursos o programes d'aprenentatge d'alfabetització informacional (ALFIN) de diferents universitats al voltant del món, per identificar les tendències i aspectes diferenciadors que es presenten actualment respecte a la formació en aquestes temàtiques en relació amb la informació digital. També s'analitza com de preparades estan les comunitats universitàries esmentades que reben aquesta formació.

Metodologia. Es va fer una recerca documental en què es permetia la ubicació de les competències relacionades amb aquesta temàtica en els estàndards d'ALFIN en l'àmbit universitari més reconeguts internacionalment i la selecció de 46 programes, cursos o programes d'aprenentatge d'ALFIN. Es va analitzar el contingut de cada programa, curs o programa d'aprenentatge seleccionat per identificar les temàtiques generals i específiques, i les estratègies didàctiques i avaluadores que presenten en relació amb la temàtica central d'aquest treball.

Resultats.Es van aconseguir identificar 10 tendències i aspectes diferenciadors respecte al tractament de la temàtica dels drets d'autor i d'aspectes legals de la informació acadèmica i científica, i es va destacar el tema del plagi i la citació adequada i el maneig bibliogràfic, ja que és la subtemàtica més habitual que aquests 46 programes, cursos o programes d'aprenentatge tracten. Tan sols en alguns cursos destacats s'aborden altres subtemàtiques que haurien de treballar-se en aquest tipus de formació en l'àmbit universitari: tipus de drets d'autor, perspectiva del copylefti l'accés obert, etiqueta, recerca i recuperació d'informació jurídica, etc.

Al seu torn, es proposen cinc noves competències estàndard que s'haurien de considerar a escala universitària respecte de l'ALFIN, perquè la formació en l'ús i la comunicació de la informació, en relació amb els drets d'autor i els aspectes legals de la informació acadèmica i científica, sigui més integral i àmplia.

Text complet: HTML