Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Instruments bàsics per planificar estratègicament el servei de biblioteca pública

Ester Omella i Claparols, Jordi Permanyer i Bastardas, Enric Vilagrosa Alquézar

Resum


S'estructuren i es defineixen els instruments bàsics de la planificació estratègica del servei de biblioteca pública a partir de l'experiència de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Els diferents elements s'organitzen en tres àmbits temàtics —la planificació territorial del servei, la creació i millora de biblioteques, i la gestió i l'avaluació del servei— i en dos àmbits territorials —àmbit supramunicipal i àmbit municipal— amb relació a les competències de les diferents administracions en matèria de biblioteca pública del nostre país.

Es pretén que la informació sigui d'utilitat tant per als professionals de la biblioteca pública com per als responsables tècnics i polítics dels nostres ajuntaments. Així mateix, es creu que pot interessar també en realitats territorials on la planificació està menys implementada, en altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol i en països de l'Amèrica Llatina. L'article té de rerefons l'impuls d'aquests aspectes de la planificació estratègica, imprescindibles en tota política pública.

"La biblioteca esdevé un espai de relació on la informació no tan sols es llegeix, sinó que s'experimenta. I on s'interpreten els signes com qui es mira a un mirall que ja no té vidre perquè ha esdevingut transparent del tot. Car sols a partir d'aquest propòsit el lector i allò llegit podien aspirar a ser, malgrat els espectres de la fragmentació i l'opacitat, una mateixa cosa."

Lluís Calvo
Premi Octubre 2009 de poesia

Text complet: HTML