Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Return to play: Cap a on anem? Això no és un joc d’endevinalles

Ricard Pruna

Resum


 

El retorn al terreny de joc és un dels aspectes més importants dins del procés de recuperació del jugador lesionat. És essencial comprendre aquest retorn com a un procés constant de la presa de decisió. Ha d’entendre’s com un procés dinàmic i personalitzat. El principal objectiu ha de ser l’absència de noves lesions addicionals, no predient de manera exacta el moment del retorn. Existeixen una sèrie de punts clau bàsics, que cal satisfer dins del procés.

Diagnòstic correcte: el bon diagnòstic constitueix el pas més important a l’hora del retorn, i és el concepte bàsic. Actualment, en la pràctica de la medicina esportiva segueixen existint moltes variables que no es tenen en compte en parlar d’aquestes lesions. Control estricte de les càrregues de treball: els doctors en medicina esportiva continuen fent servir diferents conceptes per definir el retorn al terreny de joc, sense cap consens, encara que el concepte més adequat és la plena disponibilitat per a la competició, ja que la fase d’entrenament ha d’entendre’s com a part del procés de recuperació. A part de l’exploració clínica o la RM, l’equip mèdic i el tècnic comencen a donar importància a la prova in situ dirigida per GPS, per personalitzar el progrés de la lesió i obtenir un marc de confiança que validi el retorn al terreny de joc, i avaluar, supervisar i gestionar les càrregues de treball. L’objectiu és adquirir el PERFIL INDIVIDUAL DE FORMA FÍSICA.

Gestió intel·ligent dels modificadors: les regles esportives influeixen i afecten en gran mesura al retorn al terreny de joc. Els doctors han d’involucrar-se en l’esport que manegen i tenir un ampli coneixement de l’entorn per poder gestionar amb intel·ligència les decisions preses pel jugador, l’equip tècnic i l’entrenador.

Cap a on ens dirigim? El concepte de GRANS DADES ens ajudarà en el futur, ja que podrem compartir l’experiència mèdica entre doctors de diferents països i fer-la servir per millorar el nostre coneixement, especialment quant als criteris del retorn al terreny de joc.


Text complet: PDF