Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Relació entre l’edat cronològica i la maduració sexual amb la maduració òssia mitjançant ressonància magnètica de l’epífisi distal del radi en futbolistes adolescents

Jaime Gallo, Jesús Bolívar, Óscar Sandoval, Jorge Osorio, Gabriel Dib

Resum


 

Introducció: Malgrat que el grau de fusió de l’epífisi distal del radi esquerre (EDRE) observat per ressonància magnètica (RM) ha estat relacionat amb l’edat cronològica (EC), es desconeix la relació amb l’estadi genital de Tanner en la població llatinoamericana.

Objectiu: Avaluar la relació de l’EC i la maduració sexual amb la maduració òssia (MO) mitjançant RM de l’EDRE en futbolistes adolescents de la ciutat de Medellín, Colòmbia.

Material i mètodes: Estudi transversal que inclogué 60 futbolistes homes d’edat legal certificada entre 12 i 18 anys. Es practicà una valoració mèdica i una RM de l’EDRE amb un escàner 1.5 T, segons un protocol descrit. La lectura de la imatge fou realitzada per 3 avaluadors cegats. Es determinà l’MO en 3 estadis (A: immadurs; B: en desenvolupament; C: madurs) i s’avaluà la variabilitat inter i intraobservador.

Resultats: Entre els futbolistes inclosos, es trobà una mitjana d’índex de massa corporal i percentatge de greix corporal de 19,6 ± 2,0 kg/m2 i 1,1 ± 1,2%, respectivament. Es trobà correlació entre l’EC i l’estadi de maduració del test genital de Tanner amb l’MO (Taub de Kendall 0,686 i 0,693, respectivament; p < 0,001). Tots els jugadors classificats en el grau C tenien 17 anys o més i estadi de Tanner V. La correlació interobservador i intraobservador mostrà un índex kappa de 0,36 (p < 0,001) i 0,60 (p < 0,001), respectivament.

Conclusió: Es trobà relació entre l’EC i la maduració sexual amb l’MO per RM de l’EDRE en futbolistes adolescents. Una classificació per graus d’MO en 3 categories podria ser més útil i tenir implicacions en la competició.


Text complet: PDF