Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Per millorar la recuperació muscular de la part superior del braç després del dany induït per l’exercici no n’hi ha prou amb usar durant 12 h una màniga de compressió

Rafael Pereira, Mikhail Santos Cerqueira, Lucio Santos Borges, José Alberto dos Santos Rocha, Helder Brito Andrade, Uanderson Silva Pirôpo, Luis Augusto Lupato Conrado

Resum


Objectiu

Avaluar l’eficàcia de la màniga de compressió usada durant un període de temps curt (12 h) en la recuperació dels símptomes del dany muscular induït per l’exercici dels músculs del braç.

Mètode

En un estudi aleatori controlat, 13 homes joves sans realitzaren un protocol d’exercicis estandarditzat per induir dany muscular als flexors del colze. Es dividiren en 2 grups: experimental (n = 7) i control (n = 6). Es prengueren mesures de la força isomètrica de flexió del colze, la circumferència del braç (CB) i la percepció del dolor muscular abans i a les 24, 48, 72 i 96 h posteriors a l’exercici, i s’utilitzaren com a criteris de dany muscular induït per l’exercici. Es van fer comparacions entre grups de cada variable amb un ANOVA de 2 vies (2 grups × 5 mesures) i amb un nivell de significació de p < 0,05.

Resultats

S’observà una pèrdua important (p < 0,001) de la força muscular (∼43% i ∼34% en els grups control i experimental, respectivament, 24 h després de l’exercici) i un augment significatiu (p < 0,001) en la circumferència del braç i dolor muscular (F4,55 = 6,49 per a CB i F4,55 = 6,95 per al dolor muscular) en prendre les mesures després de l’exercici, en tots 2 grups, sense diferències significatives entre ells.

Conclusions

Els nostres resultats, juntament amb troballes prèvies, suggereixen que l’ús de la màniga de compressió durant 12 h no és suficient per millorar la recuperació dels símptomes del dany muscular induït per l’exercici dels músculs del braç, i que per aconseguir resultats positius són necessaris períodes més llargs de compressió.

Text complet: PDF