Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Anàlisi del rendiment en el salt vertical, agilitat i velocitat

Alberto Ruiz-Ariza, Felipe García-Pinillos, Ana Vanessa Navarro-Martínez, Pedro A. Latorre-Román

Resum


Objectiu

Analitzar la influència de la categoria d’edat en la capacitat de salt, esprint, agilitat i velocitat de xut de futbolistes joves.


Mètode

Estudi transversal en què participaren 36 jugadors de nivell subelit provinents de les categories inferiors (cadet i juvenil) d’equips de futbol andalusos (edat: 15,87 ± 1,43 anys; massa corporal: 65,38 ± 10,84 kg; alçada: 1,71 ± 0,06 m). S’avaluà la composició corporal, el rendiment en el salt vertical (CMJ), l’agilitat mitjançant el test de Balsom, la velocitat d’esprints en 5, 10, 20 i 30 m i la velocitat del xut amb ambdues cames.


Resultats

Les anàlisis mostraren que els jugadors juvenils tenien un rendiment major en els tests del CMJ, agilitat i velocitat de xut amb ambdues cames que els cadets. No s’aprecien diferències significatives (p ≥ 0,05) en la prova de velocitat, tot i que s’evidencia una tendència clara a favor dels juvenils.


Conclusió

Existeix l’efecte de l’edat durant l’etapa de l’adolescència sobre la capacitat de salt, l’agilitat, la velocitat de xut i, en menor mesura, sobre la velocitat dels jugadors de futbol joves, a més d’associació entre les capacitats condicionals, més influents en el rendiment del futbolista.

Text complet: PDF