Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Eficàcia i seguretat d’un tractament oral a base de mucopolisacàrids, col·lagen tipus I i vitamina C en pacients amb tendinopaties

Daniel Martínez Puig, Andreu Arquer, Miquel García, José Antonio Laucirica, Marta Rius, Marian Blàvia, Jaume Fontserè, Carlos Hernández, Jordi Boluda, Tomislav Kranjcec, Ana de la Torre, Gilberto Díaz, Karin Freitag, José M. Villalón, Jaime Baselga, Pedro Hernández, José Gonzalez, Guillermo Rodríguez, Horacio Rodríguez, Juan María Alarcón, Carlos T. Simorte, Isaac Vicente, Montserrat Cabanas, Pablo Ramírez

Resum


Introducció i objectius

La tendinopatia és una lesió freqüent durant la pràctica esportiva que es manifesta amb una alteració estructural del tendó. L’objectiu d’aquest estudi fou avaluar l’eficàcia i la seguretat d’un complement alimentari a base de mucopolisacàrids, col·lagen tipus i i vitamina C (Tendoactive®) sobre l’evolució clínica i estructural de les tendinopaties del tendó d’Aquil·les, del rotular i de l’epicòndil lateral del colze.

Material i mètodes

Es realitzà un estudi multicèntric prospectiu, de tipus exploratori en fase iv, obert i no comparatiu. S’inclogueren un total de 98 pacients amb tendinopaties (32 d’Aquil·les, 32 de rotular i 34 de l’epicòndil lateral) que reberen una dosi diària de 435 mg de mucopolisacàrids, 75 mg de col·lagen tipus i i 60 mg de vitamina C (equivalent a 3 càpsules al dia de Tendoactive®) durant 90 dies consecutius. Mensualment s’avaluà el dolor en repòs i en activitat mitjançant una escala visual analògica (EVA), la funció articular mitjançant els qüestionaris VISA-A, VISA-P i PRTEE, i el tendó afectat es caracteritzà ecogràficament.

Resultats

En els 3 tipus de tendinopatia es registrà una reducció significativa del dolor, tant en repòs com en activitat, des de la primera visita de control (dia 30) fins al final de l’estudi (dia 90). Així mateix, el dia 90 es detectà una millora del 38% en VISA-A, del 46% en VISA-P i del 77% en PRTEE (p < 0,001). Simultàniament es registrà una reducció del 12% en el gruix del tendó d’Aquil·les, del 10% en el rotular i del 20% en el tendó de l’epicòndil lateral (p < 0,05).

Conclusions

Els resultats de l’estudi indiquen que l’administració de Tendoactive® és segura i eficaç per millorar els símptomes clínics i l’evolució estructural de les tendinopaties del tendó d’Aquil·les, del tendó rotular i del tendó de l’epicòndil lateral.

Text complet: PDF