Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Anàlisi del condicionament físic dels bombers en funció de l’edat

Amador Lara Sánchez, José García Franco, Gema Torres-Luque, María Zagalaz Sánchez

Resum


Introducció: Els bombers han de tenir un estat de forma excel·lent per desenvolupar amb seguretat l’activitat professional. Els objectius d’aquest treball són descriure les característiques antropomètriques i el condicionament físic de 2 grups de bombers i discutir-ne les diferències existents en funció de l’edat.

Material i mètodes: Han participat a l’estudi 33 bombers: G1, menors de 40 anys, i G2, majors de 40 anys. S’ha analitzat la composició corporal, el test de salt, la flexibilitat isquiosural, la dinamometria manual i la força de les extremitats superiors i inferiors, així com la freqüència cardíaca, l’estimació del consum màxim d’oxigen i la percepció subjectiva de l’esforç en la Course Navette.

Resultats: Ambdós grups han presentat valors de composició corporal corresponents a nivells de normopès, i només s’han trobat diferències significatives en la talla. Respecte al condicionament físic, el G1 ha presentat millors valors que el G2 en totes les variables, tot i que només han estat significatives referent al consum màxim d’oxigen, la percepció subjectiva de l’esforç, la força manual de la mà esquerra i la força dinàmica màxima.

Conclusions: Els grups analitzats mostren unes característiques de condicionament físic adequades per al bon desenvolupament de l’activitat professional. Això no obstant, el G1 presenta valors més elevats que el G2 en totes les variables avaluades.

Text complet: PDF