Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Eficàcia i tolerància d'un condroprotector oral a base d'àcid hialurònic i col·lagen hidrolitzat sobre la funcionalitat articular d'individus actius amb artrosi de genoll

Rafael Llopis-Miró, Juan De Miguel-Saenz, Fernando Delgado-Velilla

Resum


Introducció: S’estudià l’eficàcia i la tolerància de l’administració diària d’un condroprotector oral que conté àcid hialurònic (AH) i col·lagen hidrolitzat (CH) sobre la funcionalitat articular, i el dolor associat, d’individus actius afectats d’osteoartrosi de genoll.

Material i mètodes: Es realitzà un estudi pilot exploratori en fase IV, multicèntric, obert i no comparatiu. S’inclogueren 108 subjectes afectats d’osteoartrosi de genoll que realitzaven activitat física diària. Se’ls administrà, durant 90 dies consecutius, un vial oral amb 7 g d’CH i 25 mg d’AH. L’avaluació clínica de la funcionalitat articular i el dolor es realitzà utilitzant l’índex WOMAC d’incapacitat funcional i rigidesa, una escala analògica visual (EAV) pel dolor, i l’opinió del metge i del malalt.

Resultats: L’evolució de l’escala WOMAC, pel que fa a la incapacitat funcional i rigidesa, mostrà un descens progressiu a partir de la visita inicial (p < 0,01). Paral·lelament, es produí una disminució del dolor articular des de l’inici del tractament (p < 0,01). S’observà un augment de l’eficàcia en les visites següents. La tolerància al tractament fou valorada positivament durant tot l’estudi.

Conclusions: L’administració oral d’un suplement diari d’AH i CH durant 90 dies consecutius és eficaç i millora la capacitat funcional de l’articulació tot disminuint el dolor dels individus actius amb gonartrosi. El valor mitjà de tots els paràmetres d’eficàcia al llarg de les diferents visites indicà una clara millora durant tot l’estudi. El tractament fou ben tolerat.

Text complet: PDF