Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Efectes del Power Balance® en l’equilibri estàtic i dinàmic de subjectes físicament actius

Javier Abián Vicén, Fernando Valcárcel Pérez

Resum


Introducció

S’ha dit que una bona idea associada a un bon màrqueting pot esdevenir un fenomen social, independentment de la seva veracitat. El producte Power Balance® es proposa per millorar l’equilibri, a més d’altres aspectes físics (força, flexibilitat...). N’hi ha prou en portar “una polsera”. L’objectiu de l’estudi ha estat determinar si Power Balance® és capaç de millorar l’equilibri, diferenciant-ne l’efecte de l’anomenat “efecte placebo”.

Material i mètodes

Van participar voluntàriament a l’estudi 30 subjectes físicament actius (22 homes i 8 dones) d’una mitjana d’edat de 24,4 anys. Es van dur a terme dos tests d’equilibri (Standing Balance Test i Star Excursion Balance Test) amb metodologia “cec” i es van comparar les dades obtingudes en tres situacions: control, placebo i polsera.


Resultats

En comparar els resultats obtinguts en situació control i polsera no es van trobar diferències. Tampoc no se’n van trobar en comparar placebo i polsera. En canvi, se’n van trobar de significatives en quatre components de l’Star Excursion Balance Test en comparar la situació control amb la situació placebo (p < 0,05). Per tant, no hi ha diferències entre usar un placebo i usar Power Balance®, i l’efecte que un dels dos pot produir és degut a la suggestió.

Conclusions

Power Balance® no millora l’equilibri. No hi ha diferència entre utilitzar Power Balance® o utilitzar un placebo.

Text complet: PDF