Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Revisió del tractament farmacològic de les condropaties

Antonio García García, Francisco Abad Santos

Resum


Es fa una revisió de la terapèutica actual de les condropaties en la medicina de l'esport, i en especial dels fàrmacs d'acció simptomàtica lenta per al tractament d'aquestes patologies, com són la condroïtina sulfat, sulfat de glucosamina i àcid hialurònic.

La condroïtina sulfat és un fàrmac eficaç i segur, que produeix una disminució o desaparició dels símptomes del dolor condral, com el dolor i la impotència funcional, i millora el moviment de les articulacions afectades amb un efecte que perdura durant 2 o 3 mesos. A més, en un assaig clínic recent es demostra que la condroïtina sulfat presenta un efecte estadísticament significatiu de millora en la inflor i/o el vessament articular respecte del placebo. Aquest mateix assaig clínic mostra l'eficàcia de la combinació terapèutica de condroïtina sulfat i glucosamina.

Els resultats de diversos assajos clínics han demostrat que, tant el sulfat de glucosamina com l'àcid hialurònic presenten una eficàcia estadísticament significativa en la millora dels principals símptomes de les patologies condrals.

En definitiva, s'expliquen els avantatges de la utilització clínica en medicina esportiva d'aquestes molècules, els seus mecanismes d'acció i el possible efecte modificador del curs de la malaltia condral.

Text complet: PDF